Tweeduizendachttien; vertrouwen in een tijd van schaarste

19 februari 2018

Door Aart Jan Verdoold, CEO Green Real Estate

Mijn verwachtingen voor 2018 zijn hoog! 2018 gaat 2017 wat mij betreft overtreffen… De economie groeit en bloeit, de rente is (nog steeds) historisch laag, vastgoed en met name woningen zijn goed geprijsd, het consumentenvertrouwen stijgt en op het wereldtoneel is het relatief rustig.

GREEN in 2018
Na een aantal lastige crisisjaren en de nodige afwaarderingen staat GREEN goed voorgesorteerd. Onder andere met circa 1.000 woningen in ontwikkeling (Randstad) omdat we de afgelopen jaren binnen onze eigen portefeuille door zijn blijven ontwikkelen. Daarnaast heeft GREEN een campus in ontwikkeling met een groot actueel en maatschappelijk thema: het World Food Center. En we investeren in duurzaam vastgoed: binnen de beleggingsportefeuille van GREEN zullen we de komende jaren circa 100.000m² vastgoed verduurzamen door middel van het installeren van PV-cellen.
 
Uitdagingen en zorgen
Voor 2018 zie ik echter ook de nodige uitdagingen en zorgen: de beperkte capaciteit in de bouwsector, dat het wijzigen van bestemmingsplannen en het verkrijgen van een omgevingsvergunning langer gaat duren (ook door de gemeenteraadsverkiezingen in maart) en het oplossen van leegstand binnen de beleggingsportefeuille van bedrijfsmatig vastgoed tot winkels.
 
Gebouw LEVEL speelt in op EMA
Voor Nederland is de komst van de European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam een enorme aanwinst. Niet alleen voor Amsterdam, maar ook voor veel omliggende gemeenten. Met name Leiden dat zich met het succesvolle Bio Science Park goed kan profileren. Wij zullen hier met GREEN maximaal op inspelen met ons gebouw LEVEL welke tussen het Centraal Station en het Bio Science Park ligt.
 
Omgaan met schaarste
Tot slot: voor iedere belegger en ontwikkelaar en dus zeker voor GREEN als ontwikkelende belegger is het de kunst om in 2018 om te gaan met schaarste. Schaarste aan goede locaties en vastgoedobjecten, schaarste aan bouwproductie, schaarste aan goede, vastgoedprofessionals, schaarste aan tijd enzovoorts.
 
Maar aan één ding ontbreekt het niet bij GREEN: gelukkig zit het team GREEN vol energie, ondernemerschap en goede ideeën!