Nieuws

Circulair slopen en bouwen, onze toekomst

15 mei 2020

Bouwmaterialen worden schaarser. In dat kader – en om milieuverontreiniging tegen te gaan – zoeken wij manieren om duurzamer te ontwikkelen. Onlangs vonden wij een manier om ‘vuilnis’ van de sloop van een busremisestation in Zaandam te gebruiken als bouwmaterialen voor een vernieuwde busremise aan de Reedijk in Heinenoord. “Deze manier van circulair slopen en bouwen gaan we veel vaker gebruiken”, denkt Mark Leedekerken van GREEN. 

In Zaandam wordt een busremiselocatie herontwikkeld. “Bij de sloop kwamen materialen vrij die we goed kunnen gebruiken voor onze locatie in Heinenoord”, vertelt Mark, technisch manager bij GREEN. “Normaal zou je die materialen weggooien. Dat is zonde in een tijd waarin grondstoffen schaars worden. Bovendien hebben die gebruikte materialen hun impact op het milieu al gehad. Door materialen te hergebruiken, reduceren we dus onze ecologische voetafdruk en hebben we een manier gevonden om onze kosten te verlagen. Want de klinkers die wij bijvoorbeeld hergebruiken kosten nu geen vijf euro per vierkante meter, maar twee!”
 
Duurzaam en kostenbesparend
Deze manier van ontwikkelen past bij de visie van GREEN. Bouwen op de lange termijn en toekomstbestendig ontwikkelen vormen de uitgangspunten. “Daarbij zijn we kostenkritisch en denken we graag in mogelijkheden”, legt Mark uit. Hij ziet kansen in circulair slopen en bouwen. “Opdrachtgevers vinden het belangrijk om verantwoord te bouwen en duurzaamheid is een belangrijke pijler. Niet alleen grondstoffen, maar ook de sloop- en stortkosten worden hoger. Hergebruik van materialen kan een mooi verkoop- of verhuurargument zijn.”
 
Oud karakter in nieuwbouw
Ook esthetisch brengt circulair bouwen voordelen met zich mee. “Elementen uit oude gebouwen worden hergebruikt voor nieuwbouw. Daar word ik persoonlijk heel enthousiast van”, zegt Mark. Een mooi voorbeeld zijn de oude spanten die voor de stevigheid zorgden van het dak van de busremise in Zaandam. “Prachtige houten spanten zijn het; het zou zonde zijn om die te vernietigen. Ze worden straks door de firma Lagemaat weer in een nieuwbouwproject verwerkt en er wordt een SolarTree (standaard voor zonnepanelen, red.) van gemaakt. Op deze manier krijgt de nieuwbouw een bijzonder karakter en krijgen de materialen een nieuw leven.”