GREEN De Baronie

Nieuws

Een eigen plekje voor bewoners van zorginstelling Philadelphia

21 december 2016

Eind september kreeg zorginstelling Philadelphia de sleutel van haar nieuwe pand aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn. De appartementen bieden mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een eigen plekje binnen het gezamenlijk, begeleid wonen. GREEN zocht voor het pand naast De Baronie een maatschappelijke invulling. Er is een huurcontract getekend voor 15 jaar.

In het nieuwe pand van Philadelphia zijn bewoners en begeleiders van vier verschillende Alphense locaties samengevoegd. Het grootste verschil met de oude locaties is de grootte van de eigen kamer. Begeleider Mirjam van Oosterhout-Dekker zegt hierover: “Elke cliënt heeft nu een eigen appartement met een eigen badkamer. Voorheen hadden cliënten alleen een eigen slaapkamer en deelden zij een badkamer, keuken en eetruimte. Je kunt je voorstellen dat het voor onze cliënten een verademing is om nu echt een eigen plekje te hebben.”
 
Maatschappelijke invulling
GREEN had de wens om het nieuwbouwpand aan de Eikenlaan een maatschappelijke invulling te geven. Vanuit Philadelphia bestond de vraag naar een locatie die beter past bij de zorgvraag van tegenwoordig. Voor Philadelphia betekent dit onder andere een eigen badkamer en een eigen woonruimte voor iedere bewoner. Een samenwerking tussen GREEN en de zorginstelling lag dus voor de hand. Ron van Toor, locatiemanager aan de Eikenlaan: “Het pand stond er al, de inrichting was echter aan ons. Samen met bewoners, hun familieleden en begeleiders hebben wij nagedacht over de indeling van het pand. Op welke manier kan het pand tegelijkertijd een prettige woonomgeving en een prettige werkplek zijn? Uiteindelijk kunnen wij 24 aparte woningen met in totaal 4 gezamenlijke woonkamers bieden aan onze cliënten. De bewoners kunnen zelf kiezen of zij de rust opzoeken om bijvoorbeeld in hun eentje te eten, of dat zij de gezelligheid opzoeken in de gezamenlijke woonkamer.”
 
Een eigen plekje, maar toch gezelligheid
Ook bewoonster Héléne van der Werf is erg blij met haar eigen appartement. “Hiervoor woonde ik zelfstandig in een appartement bij de Herenhof. Nu woon ik onder begeleiding, maar ik heb wel nog steeds mijn eigen woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken. Ik ben een gezelligheidsmens, dus ik vind het fijn dat er altijd iemand is aan wie ik mijn verhaal kwijt kan. Daarnaast ligt de Eikenlaan veel dichterbij mijn werk. Ik werk namelijk bij de SWA in Alphen. Ook is het fijn dat de winkels dichtbij zijn.”


Bewoonster Héléne en begeleider Mirjam in zorginstelling Philadelphia


Locatiemanager Ron, bewoonster Héléne en begeleider Mirjam


Zorginstelling Philadelphia aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn