GREEN De Baronie

Nieuws

Een nieuwe stadsentree voor Gouda

13 september 2016 Medio maart 2015 tekenden ondernemers en gemeente de intentieverklaring voor een unieke samenwerking. Vastgoedeigenaren, de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG) en de gemeente Gouda sloegen de handen ineen voor de ontwikkeling van een representatieve stadsentree aan de kop van de Kleiweg in Gouda. En met succes. Ruim een jaar later op woensdag 25 augustus werd het vernieuwde stadsdeel officieel geopend door burgemeester Milo Schoenmaker.
 
De voormalige entree van de Kleiweg kenmerkte zich door een rommelige uitstraling. Er was overlast van geparkeerde fietsen, waardoor de winkels verminderd zichtbaar waren voor het winkelend publiek. Met als gevolg een toename van de leegstand. Bij de entree van de Kleiweg ontbrak bovendien elke vorm van horeca op de looproute vanaf de stationslocatie.

Investering in de stadsentree
De oplossing werd gevonden in functiemenging, het toevoegen van een gezellige terrasfunctie en een publiekstrekker, én een unieke oplossing voor het fietsparkeerprobleem. In combinatie met een optimale publiek-private samenwerking konden plannen voortvarend worden uitgewerkt. Dankzij een investering van onder andere GREEN, Stichting Pensioenfonds Metaal & Techniek, VastNed, de gemeente en enkele particuliere investeerders kon het ambitieuze project ook starten.

Waardebon voor gratis koffie
Voor de fietsers is een luxe fietsenstalling gerealiseerd boven het water, direct nabij de entree van de Kleiweg. Als stimulans voor het eerste gebruik van de nieuwe fietsensteiger, kreeg men op zaterdag 10 september een gratis waardebon voor een ‘kopje van de Kleiweg’ (koffie). Deze bonnen werden uitgereikt door de ‘Goudse Stroopwafeldames’. 

Sfeervolle inrichting openbare ruimte
De openbare ruimte is in zijn geheel opnieuw sfeervol ingericht met een duidelijke terrasafscheiding en groenvoorziening. Dankzij de functiewijziging door de gemeente en de aanpassing van de openbare ruimte was een ondernemer voor de invulling van de eerste horecapositie in het plan snel gevonden.

Teruggang van leegstand 
Het initiatief resulteerde direct in een teruggang van de leegstand: ANWB  en Barista hebben zich gevestigd en er is inmiddels vernieuwde aandacht voor de huur van de overige panden. Het representatieve terras van de Barista speelt bovendien duidelijk in op een behoefte, de koffiebar is goed ontvangen in dit deel van de binnenstad. Het uitzicht op de singels nodigt uit voor een ontspannen verblijf. De uitgebreide ANWB vestiging genereert daarbij bovendien ruime bezoekersstromen voor het gebied.

De stadsentree van Gouda leeft weer
De kop van de Kleiweg, de stadsentree van Gouda, is weer een levendig gebied en zorgt voor een representatieve ontvangst van haar bezoekers.


Artist impression


Foto van de vernieuwde stadsentree


Feestelijke opening van de nieuwe stadsentree