GREEN Amersfoort Eemplein

Nieuws

Uniek overblijfsel nationaal-socialistische cultuur in Ellecom

16 juli 2018

Op het landgoed Avegoor ligt in de bossen een voormalige sporthal uit 1942 verscholen. Deze sporthal is een van de weinige (wellicht zelfs het enige) overblijfsel in Nederland van typisch nationaal-socialistische architectuur. Het gebouw en zijn enorme rieten kap zijn zeer uniek. Authentieke interieurelementen als de enorme houten spanten en de fraaie dakkapellen zijn nog steeds intact. Ondanks achterstallig onderhoud is deze sporthal nog steeds een imponerend monument. 

Landgoed Avegoor ligt aan de rand van het dorp Ellecom en is goed herkenbaar vanaf de weg tussen Arnhem en Dieren. Ellecom beschikt over cafe’s, restaurants en hotels. De ligging naast Nationaal Park Veluwezoom maakt Ellecom tot de ideale uitvalsbasis voor verschillende wandeltochten. De wonderschone tuinen van Landgoed Middachten zijn het hele jaar door te bezoeken en vormen een van de hoogtepunten van de omgeving van deze voormalige sporthal. De Posbank en de plaatsen Zutphen en Doesburg liggen ook in de directe omgeving.

De sporthal was oorspronkelijk een militaire sporthal die in de Tweede Wereldoorlog gebouwd is als onderdeel van een SS-opleidingscentrum. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Sporthal gefunctioneerd als vakantiecentrum, asielzoekerscentrum en sporthal. Momenteel staat het gebouw leeg.