GREEN Den Haag

Nieuws

Unieke wooncampus voor 400 arbeidsmigranten feestelijk geopend

21 juni 2018

Om het groeiende tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten tegen te gaan is in Waalwijk een speciale wooncampus geopend. Het complex, dat het resultaat is van een samenwerking tussen Jan Snel, OTTO Work Force, GREEN Real Estate en de gemeente Waalwijk, voorziet in het huisvesten van vierhonderd arbeidsmigranten.

Met dit unieke samenwerkingsproject komen de gemeente Waalwijk, het uitzendbureau OTTO Work Force, Bouwer Jan Snel en de ontwikkelende vastgoedbelegger GREEN tegemoet aan het huisvestingsvraagstuk voor flexibele arbeidskrachten. Het bieden van kwalitatief hoogwaardige opvang voor arbeidsmigranten is een van de speerpunten vanuit het Rijk, de provincie en de Nederlandse gemeenten. Ook Frank van Gool, ceo van OTTO Work Force, dringt al langer aan op meer en betere huisvesting. “Arbeidsmigranten zijn cruciaal voor de Nederlandse economie. Door de vergrijzing verdwijnen per jaar 100.000 mensen van de arbeidsmarkt; ze zijn dus hard nodig. Bovendien doen zij werk waarvoor onvoldoende Nederlanders te krijgen zijn”, aldus Van Gool.
 
Het initiatief vanuit de betrokken partijen en de ondersteuning van College van B&W en de Gemeenteraad van Waalwijk is een voorbeeld voor veel gemeenten in Nederland. Na een goede locatiestudie is na constructief overleg efficiënt gewerkt aan dit initiatief. Door een goede samenwerking tussen alle partijen is het project snel gerealiseerd. De partijen hopen op korte termijn verdere initiatieven met andere gemeenten te kunnen concretiseren.
 
De studio’s in het gebouw (voor 2 of 4 personen) zijn voorzien  van een woonkamer met keuken, eigen badkamer en toilet. In de gemeenschappelijke ruimtes is o.a. mogelijkheid tot fitness, tafeltennis, biljart  en darts.
 
Volgens de initiatiefnemers biedt de campus hoogwaardige verblijfsplaatsen voor arbeidsmigranten. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de oproep vanuit het Rijk. “Uitgangspunt is steeds geweest dat de kwaliteit van het complex hoger ligt dan de gestelde eisen vanuit Stichting Normering Flexwonen.” Aldus Harry van Zandwijk, directeur van Jan Snel. "Daarin zijn wij goed geslaagd.’’ De Waalwijkse wethouder Ronald Bakker hoopt ook dat de samenwerking als voorbeeld kan dienen voor de rest van Nederland. “Het huisvestingsvraagstuk gaat zowel het bedrijfsleven als de gemeente aan. Daarom ben ik blij met deze nauwe samenwerking en hoop ik dat dit ook in andere delen van de regio en Nederland een vervolg krijgt.”
 
Voor GREEN Real Estate is de wooncampus in Waalwijk na een complex in Boskoop, welke ook samen met OTTO is ontwikkeld, het tweede project rondom migrantenhuisvesting. Het bedrijf ziet dit project als aftrap van een verdere ontwikkeling van deze vastgoedtak. “GREEN gelooft in hoogwaardige kwaliteit huisvesting voor arbeidsmigranten en zal mede gezien de maatschappelijke behoefte meer van dit soort projecten gaan realiseren”, aldus Klaas Jonathan Bals.Vlnr: Jan Zeeman (GREEN), wethouder Ronald Bakker (gemeente Waalwijk), Harry van Zandwijk (Jan Snel), Frank van Gool (OTTO)