Nieuws

Van grijze naar groene daken

8 mei 2019 Het dak van het distributiecentrum van Zeeman textielSupers in Alphen aan den Rijn wordt omgetoverd tot ware energie-installatie. De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) van RVO.nl maakt die investering rendabel.
Op het dak van het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Zeeman textielSupers in Alphen aan den Rijn liggen 6.700 zonnepanelen. "Dit is het eerste project waarbij we zo grootschalig gebruik hebben gemaakt van zonnepanelen", vertelt Klaas Jonathan Bals, asset- en ontwikkelingsmanager bij GREEN. "Energie die we op het dak opwekken, gebruiken we in het pand. En wat overblijft gaat naar omliggende huishoudens."


Onbegrensd aantal duurzame panden

Met dit project zetten we de toon voor de toekomst. "We hebben zes van deze zonne-installaties opgeleverd", vertelt Bals. Naast Zeeman kregen ook drie bouwmarkten, een winkelcentrum en een vakantiepark zonnepanelen op hun dak. "In 2019 willen we doorgroeien naar meer dan veertig zonne-installaties, waaronder de uitbreiding van het PV-park op het dak van Zeeman. Dat meoten er nog veel meer worden, liefst onbegrensd in een nieuwe entiteit in onze groep." Want duurzame, en dus energiezuinige, panden zijn aantrekkelijk voor huurders. "We willen ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat wil zeggen dat we zorgen voor minder CO2-uitstoot en minder energiebelastende panden, ook geloven wij meer in ‘grijze’ daken ‘vergroenen’ op plekken waar energie verbruikt wordt dan groene weilanden volleggen met PV-installaties", voegt Bals toe.


Verduurzamen kost tijd

"We maken ook kleinere locaties graag duurzaam", geeft Bals aan, zoals bij Connexxion in Zoetermeer. "Eigenlijk is dat voor een kleinere locatie lastiger te realiseren dan zo’n grootschalig project als Zeeman. Je hebt in beide gevallen te maken met diverse partijen: gebruikers, buren, nutsbedrijven. In Alphen aan den Rijn moest het nutsbedrijf bijvoorbeeld eerst het elektriciteitsnet verzwaren. Het net kon de energie van zoveel panelen niet aan. Dat zorgde voor vertraging. Daar houden de huidige subsidietermijnen nog niet voldoende rekening mee."


Rendabele investering dankzij subsidie

De SDE+-subsidie van RVO.nl helpt ons om duurzame plannen ten uitvoer te brengen. "Onze subsidie-adviseur verwees ons in 2015 naar RVO.nl", zegt Bals. "Met zo’n subsidie kunnen we een investering als bij Zeeman rendabel maken, anders kost het alleen maar geld. Bovendien denken ze bij RVO.nl echt met je mee, ze hebben ons bij de eerste projecten goed geholpen." Bij GREEN maken we dan ook graag gebruik van regelingen die RVO.nl biedt op het gebied van vergroening en verduurzaming.