Nieuws

World Food Center: plan voor woningen op de campus

19 februari 2018

Het World Food Center – 50% deelneming van GREEN – in Ede moet volgens de gemeente niet alleen een plek worden om te werken. Er moeten ook 300 tot 600 woningen, restaurants, een congrescentrum en een hotel komen, zodat de campus ook ’s avonds een levendige plek wordt. Het gemeentebestuur presenteerde dit plan op 18 januari aan de Edese gemeenteraad. 

“We willen een levendige campus rondom het World Food Center, ook na zes uur”, vertelt wethouder Johan Weijland in De Gelderlander. In 2016 startte een kopgroep van negen vooraanstaande bedrijven en kennisinstellingen met de ontwikkeling van het World Food Center in Ede. Dit deden zij samen met WFC Development (dat bestaat uit GREEN Real Estate en Van Wijnengroep) en de gemeente Ede. In eerdere plannen werd nog niet gesproken over woningbouw rondom de campus.

Woonvormen in teken van voedsel en gezondheid 

Het World Food Center (WFC) bestaat uit een experience-gedeelte, een lab en een innovatiecentrum. In het WFC kunnen bezoekers voedsel proeven, ruiken, bekijken én voelen. De gemeente Ede wil huizen en appartementen bouwen die passen bij de campus, zoals woonvormen die in het teken staan van voedsel of gezondheid. Ook wordt er gedacht aan een klein voedselbos op de campus. Weijland in De Gelderlander: “Dat er nu wel voor woningbouw gekozen wordt, heeft niet te maken met een lagere ambitie om bedrijven naar Ede te halen. Er is nog 120.000 vierkante meter over voor bedrijven.”

Geen auto’s op de campus 

“We willen geen auto’s in het zicht op het terrein”, geeft Weijland in De Gelderlander aan. “De parkeergarages zijn nu nog bovengronds getekend, maar mogelijk moeten we die benedengronds realiseren. Ik hoop daar niet op. Wellicht is over vijftien jaar de maatschappij enorm veel verder met deelauto’s en zelfrijdende voertuigen, zodat al die parkeerplaatsen niet meer nodig zijn.”

Het ontwikkelkader is nog redelijk globaal; de meer gedetailleerde bestemmingsplannen moeten nog volgen, geeft Weijland in een interview met EdeStad.nl.