Vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar Green Real Estate en Belgische projectontwikkelaar ION hebben de aanbesteding gewonnen om het voormalige Calvijn College in Amsterdam Nieuw-West duurzaam te transformeren en uit te breiden.
- Het Cornelium in Podiumgebied Lelylaan vormt het nieuwe culturele hart van het gebied met 189 woningen, een gezondheidscentrum, werkatelier, buurtkamer en een culturele broedplaats
- Het project met een omvang van circa 20.000 m2 is duurzamer dan vereist dankzij tal van maatschappelijke functies en innovatieve technieken
- Monumentale school wordt getransformeerd en door een bos verbonden met multifunctionele nieuwbouw
Het totale project omvat 14.300 m2 aan woningen waarvan een kwart middeldure huur. Het biedt daarnaast diverse maatschappelijke functies zoals een gezondheidscentrum van ca. 1.000 m2, een werkatelier van ca. 500 m2, een buurtkamer van ca. 120 m2 en een culturele broedplaats van ca. 3.500 m2 inclusief een aantal onzelfstandige woonunits voor kunstenaars.
De planning gaat uit van startbouw in de eerste helft van 2025 en oplevering in 2027. Het project aan de Cornelis Lelylaan is één van de laatste puzzelstukjes van het Podiumgebied Lelylaan, in een levendige Amsterdamse wijk met veel sociale uitdagingen. Ontmoeting en verbinding staan daarom centraal in het ontwerp. De ontwikkeling met de naam Het Cornelium vormt het nieuwe culturele hart van het gebied.
Net zoals veel andere Europese steden staat Amsterdam voor de stevige uitdaging om haar woningaanbod te vergroten en tegelijk zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen. Het Podiumgebied, nabij station Amsterdam Lelylaan en dichtbij het Vondel- en Rembrandtpark is onderdeel van de Ringzone West. Dit is één van de verdichtingslocaties van Amsterdam waar veel nieuwe woningen en voorzieningen worden gebouwd. De gemeente heeft de ambitie om deze van oudsher ruim opgezette bedrijven- en voorzieningenzone te transformeren naar een centrum-stedelijk milieu. Daarmee wordt een verbinding gelegd tussen de oude en nieuwe stad.
Een prettige leefomgeving
“Green investeert in omgevingen waar mensen zich prettig en thuis voelen, waar ondernemers succesvol kunnen zijn en waar een woning meer biedt dan alleen huisvesting. We ontwikkelen gebieden waar mensen sociale interacties aangaan en die hen het gevoel geven mee te tellen in de samenleving. Daarom hebben we gekozen voor een open karakter van het ontwerp, waar mensen zich welkom voelen en elkaar kunnen ontmoeten. Het plan voor een groene oase met een natuurinclusief stadsbos tussen de twee gebouwen is een uitnodiging aan bewoners en omwonenden om er samen te komen, te ontspannen en te bewegen.”
Richard Dallinga, CEO Green Real Estate
“In België zijn we in 11 jaar uitgegroeid tot één van de grootste ontwikkelaars, maar het was de eerste keer dat we meedingen naar een tender in Nederland. Dat we die nu ook binnenhalen in de hoofdstad, de meest uitdagende markt van het land en nog vele keren veeleisender dan de Belgische markt, geeft enorm veel voldoening en toont dat we voortrekker zijn op het vlak van cultuurhistorie en duurzaamheid. Complexe verhalen schrikken ons niet af, integendeel zelfs. Door over de grenzen te kijken en samen te werken, leren we bovendien nieuwe technieken kennen. Denk maar aan de grondbuiskoeling onder het klimaatbos, die schone lucht naar de appartementen voert en heel wat energie bespaart.”
Davy Demuynck, CEO & co-founder ION
Energieleverend en circulair
Slimme ontwerpkeuzes zorgen ervoor dat de energievraag beperkt blijft. Diepe galerijen nodigen uit tot ontmoeten. Bijkomend voordeel is dat hierdoor de zomerzon wordt buitengehouden terwijl de winterzon juist tot diep in de appartementen warmte brengt. Natuurlijke koeling zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.
Op jaarbasis levert het nieuwe appartementengebouw meer energie dan het verbruikt. Dat wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van beperkte energievraag, hoogrenderende zonnepanelen en de aansluiting op het stadswarmtenet. Zo wordt ook het gerestaureerde blok, waar minder mogelijkheden waren, van groene energie voorzien.
Ook circulariteit en een minimale milieu-impact zijn belangrijke punten voor deze ontwikkeling. Om te zorgen voor een zo laag mogelijke MPG (Milieu Prestatie Gebouw) wordt er vaak voor hout als bouwmateriaal gekozen. Bij het Cornelium is echter gekozen voor circulair beton van New Horizon. Hierdoor is de MPG nog lager dan bij houtbouw. New Horizon heeft als enige een gepatenteerde techniek waarmee zij gebruikt beton hoogwaardig kunnen verwerken tot nieuw stortbeton.
Een thuis in het groen
Het Cornelium is een inclusieve ontwikkeling, voor mens-, milieu- en dier. De diverse maatschappelijke- en woonfuncties zorgen dat Het Cornelium een plek wordt voor veel verschillende doelgroepen. Het vele groen biedt leefruimte voor inheemse dier- en plantsoorten. Het monument en de nieuwbouw worden verbonden door een nieuw aan te leggen bos. Ook het voormalige Calvijn College, het monument zal vergroend worden door begroeiing op het dak.
De architectuur van het nieuwe, lichtgroene gebouw is geïnspireerd op het strak modernisme en heeft enkele kenmerkende blikvangers. Zo is er een ‘poort’ in het midden van het gebouw voorzien. Die poort geeft in het huidige ontwerp niet alleen een aangename doorkijk vanuit de straat naar het monument en het klimaatbos, maar is ook bedoeld als een bewoonde doorgang met terrassen, beplanting en ramen. Op het dak van de getransformeerde school is de mogelijkheid voor een voedseldak met gemeenschappelijke tuinkamer.
Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met OZ Architects, landschapsarchitect Flux, duurzaamheidsadviseur Arup, Jaap Schoufour van Stipo en bijzonder hoogleraar monumentenzorg en stedenbouw aan de Universiteit van Amsterdam Vincent van Rossum.