GREEN H&M

Anders doen

Ogenschijnlijk niet te realiseren, maar uiteindelijk na zeven jaar toch gelukt. De vestiging van de Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) in Gouda is het succes van anders doen. GREEN was de ontwikkelende belegger.

Voor de 1.700 H&M filialen in 34 verschillende landen geldt dat ze allemaal op de perfecte A-1 locatie zitten en dat er een ondergrens is voor het aantal vierkante meters winkeloppervlakte, namelijk 1.500 m2. Probleem in Gouda: de meest geschikte locatie was bezet door een Zeeman textielSupers en een particulier die sinds 1 augustus 1992 de bovenetage huurde. Bovendien zou de moderne H&M winkelinrichting niet stroken met het pand dat monumentaal erfgoed is.
Niet rigoureus maar constructief, doelmatig en geduldig zijn de diverse problemen opgelost. De eerste stap in een lang proces was de winkelruimte op de begane grond van de betreffende locatie beschikbaar krijgen. In goed overleg met Zeeman textielSupers verhuisde de winkel naar een andere locatie in Gouda.

Ook voor de bewoonster van de bovenetage kwam met geduld en begrip een passende oplossing. Zij kon met hulp van GREEN een geschikte woning kopen elders in de binnenstad van Gouda. Haar huurovereenkomst liep op 1 februari 2011 af. Daarmee kwam het pand aan de Kleiweg 27-31 te Gouda vrij voor de verbouwing. Voornaamste uitdaging daarbij: de oude elementen, zoals de plafond-en balkconstructies en gedeeltes van de oude woning van het monumentale pand, combineren met nieuwe bouwonderdelen en met de moderne eisen van H&M met behoud van oude stijlelementen.

De uiteenlopende wensen van de verenigde bewoners werden in goed overleg door het Centrum Projecten, dat namens GREEN optrad als gedelegeerd ontwikkelaar, met alle betrokkenen opgelost. Het gesprek als krachtige schakel tussen ontwikkelaar en bezorgde bewoners met ieder een verscheidenheid aan belangen. Het doel: een resultaat dat door alle betrokkenen uiteindelijk als goed wordt bestempeld. Het heeft er onder andere toe geleid dat de bewoners inspraak kregen in de bouw, waaronder de bouwvorm en de nieuwe kleurstellingen van het gebouw. Daarnaast heeft GREEN gezorgd voor een nieuw parkeerterrein voor 'de Slapperdel'. De kern van de dialoog is wat we noemen de 'meervoudige partijdigheid'. Hierbij werken we met en aan het vertrouwen van alle betrokkenen.